Web Analytics
Türkiye'nin Emlak Forumu!

Miras İşlemleri Koşul

Mehmet

Admin
Katılım
29 Nis 2021
Mesajlar
38,849
Çözümler
6
Aldığı Beğeni
19
Konum
Kocaeli
Şimdi Medeni Kanunun 515. maddesini tekrar inceleyelim. Kanun koyucu diyor ki, mirasbırakan ölüme bağlı tasarruflarını koşullara bağlayabilir. Şu an koşul kavramını, şart kavramını konuşuyoruz yani geciktirici şarta veya bozucu şarta bağlı ölüme bağlı tasarruflardan söz ediyoruz.

Kanun koyucu 515. maddenin devamında diyor ki, tasarruf hüküm ve sonuçlarını doğurduğu andan itibaren her ilgili koşul veya yüklemenin yerine getirilmesini isteyebilir. Hâlbuki koşulun yerine getirilmesini istemek mümkün değildir. İradi bir koşuldan yani kişinin kendi iradesine bağlı bir koşuldan bahsetmiyorsak zaten onun yerine getirilmesinin talep edilmesinden söz etmemiz mümkün değildir. Kaldı ki, iradi bir koşulun varlığında da kişi bu koşulu gerçekleştirip gerçekleştirmemekte serbesttir. Taşınmazını satarsa, arabam onun olsun. Taşınmazını satarsa, kendisi mirasçım olsun. Bu örneklerde taşınmazın satılması o kişi bakımından iradi bir şarttır. Kişi taşınmazını satar veya satmaz, kendi bileceği iştir. Bu çerçevede baktığımız zaman Medeni Kanunun hükmündeki bu düzenleme bu kısmı itibariyle isabetli değildir. Çünkü şartın yerine getirilmesini talep etmek diye bir müessese hukuk sistemimizde yoktur.

Bir kişinin atanmış mirasçı olabilmesi için veya bir kişinin vasiyet alacaklısı olabilmesi için en temel şart mirasbırakanın vefatında sağ olmasıdır. Eğer lehine ölüme bağlı tasarrufta bulunulan kişi mirasbırakandan önce ölmüşse onun mirasçı veya vasiyet alacaklısı olması mümkün değildir. Buna ilaveten, mirasbırakan, bir şahsı mirasçı veya vasiyet alacaklısı olarak atarsa ve bütün bunları bir geciktirici şarta bağlarsa tahmin edileceği üzere o şahsın geciktirici şartın ortaya çıktığı anda da sağ olarak mirasa ehil olması gerekir. Aksi takdirde mirasçı veya vasiyet alacaklısı olamayacaktır.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular

Üst