Web Analytics

Miras Sözleşmesinin Mirasbırakan Tarafından İptal Edilebilirliği

Mehmet

Admin
Katılım
29 Nis 2021
Mesajlar
38,866
Çözümler
12
Konum
Kocaeli
Bu noktada belki bir şeyi hatırlatmakta fayda var, o da şu: Örneğin, kişi miras sözleşmesini yaptığında ayırt etme gücünden yoksundu, sonra sağlığında ayırt etme gücünü kazandı. Acaba sağlığında söz konusu ölüme bağlı tasarrufu hükümsüz hale getirmek isteyebilir mi? Onun ölümünden sonra mirasçılarının böylesine bir iptal davası açmasını beklemek zorunda mıyız? Doktrin haklı olarak şunu söylüyor: Kişi sağlığında da söz konusu ölüme bağlı tasarrufun yani miras sözleşmesinin iptali için bir dava açabilir.

Medeni Kanunumuzun “İrade sakatlığı” kenar başlığını taşıyan 504. maddesi diyor ki:

“Mirasbırakanın; yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama etkisi altında yaptığı ölüme bağlı tasarruf geçersizdir.
Ancak mirasbırakan, yanıldığını veya aldatıldığını öğrendiği ya da korkutma veya zorlamanın etkisinden kurtulduğu günden başlayarak bir yıl içinde tasarruftan dönmediği takdirde tasarrufu, tasarruf geçerli sayılır.”


Dolayısıyla, kanun koyucu irade sakatlıklarında dahi kişiye ölüme bağlı tasarrufunu (yani incelemekte olduğumuz konu bakımından vurgularsak miras sözleşmesini) iptal edebilme hakkını vermiş bulunuyor. İrade sakatlıklarında dahi bu imkânı tanıdıysa o zaman ehliyetsizlik halinde de bu hakkı ona evleviyetle tanımamız gerekir, a fortiori tanımamız gerekir. Dolayısıyla doktrin diyor ki, ayırt etme gücünü sonradan kazanan kişi sağlığında miras sözleşmesinin iptali için bir dava açabilir.
 

Bu konuyu görüntüleyenler

Geri
Üst