Web Analytics

Miras Sözleşmesinde Ölüme Bağlı Tasarrufta Bulunan Tarafın Ehliyeti

Mehmet

Admin
Katılım
29 Nis 2021
Mesajlar
38,866
Çözümler
12
Konum
Kocaeli
Miras sözleşmesinde ölüme bağlı tasarrufta bulunan tarafın miras sözleşmesi yapma ehliyeti olmalıdır. Dolayısıyla, yukarıdaki birinci örnekte Bay M tam ehliyetli olmalıdır. Ayırt etme gücüne sahip olmalıdır, ergin olmalıdır ve kısıtlı olmamalıdır. Ama miras sözleşmesinin diğer tarafını oluşturan kişinin yani ölüme bağlı tasarrufta bulunmayan kişinin tam ehliyetli olmasını aramıyoruz ona sadece genel ehliyet kurallarını uyguluyoruz.

Mirastan feragat sözleşmesinde de (yani yukarıdaki ikinci örnekte) feragati kabul eden taraf ölüme bağlı tasarrufta bulunuyor. Dolayısıyla, onun tam ehliyetli olması lazım. Diğer taraf ise genel ehliyet kurallarına tabidir.

Miras sözleşmesi resmi vasiyetname şeklinde yapılacak. O halde şekle ait kuralları da ölüme bağlı tasarrufta bulunan tarafa uygulayacağız. Diğer tarafın irade açıklaması yani ölüme bağlı tasarrufta bulunmayan tarafın irade açıklaması resmi şekle tabi değildir.

Aslında uygulamada, böylesine bir sözleşme zaten noterde yapılır ve hayatın doğal akışında olayların birçoğunda her iki tarafın irade açıklaması da zaten noter huzurunda gerçekleştirilir. Aynı şekilde mirastan feragat sözleşmeleri de resmi şekle tabidir, onlar da miras sözleşmesi şeklinde yapılmak zorundalar. Burada da hayatın doğal akışında olayların birçoğunda her iki tarafın irade açıklaması yine aynı şekilde resmi memur huzurunda, noter huzurunda gerçekleşir.
 

Bu konuyu görüntüleyenler

Geri
Üst