Web Analytics

Miras İşlemleri Doğrudan Mahkemeye Başvurma

Mehmet

Admin
Katılım
29 Nis 2021
Mesajlar
38,866
Çözümler
12
Konum
Kocaeli
Tanıklar böyle bir belgeleme yöntemini tercih edebilirler. Yani metni, tanıklardan bir tanesi kaleme alır, altını imzalar diğer şartlarla beraber, diğer tanık da imzalar ve birlikte vakit geçirmeksizin sulh veya asliye mahkemesine müracaat ederler.

Ama aynı zamanda herhangi bir metin düzenlemeden, doğrudan doğruya mahkemeye de müracaat edebilirler. Doğrudan doğruya mahkemeye müracaat ettiklerinde de kişinin son arzularını mahkemeye beyan edecekler. Diyecekler ki, bir kişi bize böyle bir vasiyetname yapma görevi yükledi, kişi olağanüstü koşullar altındaydı ve biz onu tasarrufa, vasiyetname yapmaya ehil gördük. Kişinin son arzuları, a, b, c, d idi diyecekler. Bu çerçevede mahkeme bir tutanak tutacak ve kişinin son arzuları bu şekilde bir kâğıda dökülmüş olacaktır.

Medeni Kanunun 540. maddesinin ikinci fıkrası da diyor ki:

“Tanıklar, daha önce bir belge düzenlemek yerine, vakit geçirmeksizin mahkemeye başvurup yukarıdaki hususları beyan ederek mirasbırakanın son arzularını bir tutanağa geçirtebilirler.”

Demek ki, 1. Tanıklara bildirim safhası var. 2. Tanıkların belgeleme safhası var. Bu belgeleme safhasında da iki yöntem var. Bunlardan biri, tanıklardan birisinin metni kaleme alması, bir diğeri de herhangi bir metin kaleme almadan doğrudan doğruya mahkemeye müracaatla söz konusu vasiyetnamenin şekillenmesi aşaması diyebiliriz.
 

Bu konuyu görüntüleyenler

Geri
Üst