Web Analytics

Miras İşlemleri Belirli Mal Vasiyeti

Mehmet

Admin
Katılım
29 Nis 2021
Mesajlar
38,866
Çözümler
12
Konum
Kocaeli
Önce belirli mal vasiyetini konuşacağız. Ondan sonra diğer maddi anlamda ölüme bağlı tasarruflara geleceğiz. 517. maddenin ikinci fıkrasındayız. Kanun koyucu diyor ki, kişi bir muayyen mal vasiyetinde, belirli mal vasiyetinde bulunabilir. Terekedeki bir menkul veya gayrimenkul maldan söz ediyoruz. Bir taşınır veya taşınmaz maldan söz ediyoruz.

Kişi taşınmazım Bay Ü’ye ait olsun veya taşınırım Bay Ü’ye ait olsun dediğinde lehine mal vasiyeti yapılanlar, eski tabiriyle “musalehler”, yeni tabiriyle vasiyet alacaklıları nasıl bir hakka kavuşuyor? Aynı atanmış mirasçının sahip olduğu hak gibi mi? Külli halefin midir? Söz konusu taşınmaz kendiliğinden onlara ait olabilir mi? Hayır! Vasiyet alacaklısı, sadece bir alacak hakkına sahip oluyor ve bu alacak hakkı çerçevesinde vasiyet borçlusundan veya borçlularından söz konusu vasiyetin yerine getirilmesini talep edebiliyor. Eğer onlar gönül rızasıyla yerine getirirlerse sorun yok. Aksi takdirde, aynen ifa için dava açması gerekir.

Örneğin Bay M’nin belirli mal vasiyetinde, muayyen mal vasiyetinde bulunduğuna tanık olduk. Dedi ki: “Fatih’teki taşınmazım Bay Ü’ye ait olsun”. Diyelim ki geride iki çocuk, Ç1 ve Ç2’yi bıraktı; iki mirasçı bıraktı. Bunlar kanuni mirasçıları, külli halefleridir. Peki, Bay Ü, Bay M’nin külli halefi midir? Hayır, Bay Ü sadece bir alacak hakkına sahiptir. Hangi yönde bir alacak hakkına sahiptir? Kendisine vasiyet edilen taşınmazın mülkiyetinin ona nakline dair bir alacak hakkına sahiptir. Bunun ifasını vasiyet borçlularından talep edecektir. Vasiyet borçluları bu borçları yerine getirmezse bir dava açacaktır ve söz konusu taşınmazın tapu kütüğünde kendi adına tescilini sağlayacaktır.

Aynı şekilde, taşınır bir nesnenin vasiyeti söz konusu olsaydı, yani kişi, “Şu anda evimdeki halıyı Bay Ü’ye bırakıyorum. Oturma odasının duvarında asılı olan, ressam X’e ait tabloyu Bay Ü’ye bırakıyorum.” deseydi bir şey değişecek miydi? Hayır, Bay Ü yine külli halef değildir. Bay Ü, sadece lehine muayyen mal vasiyeti yapılan kişidir. O, sadece bir alacak hakkına sahiptir. Bu alacak hakkının yerine getirilmesini vasiyet borçlularından talep edebilir. Aksi belirtilmedikçe kanuni mirasçılar ve atanmış mirasçılar vasiyet borçlularıdır.

Bay Ü mademki külli halef sıfatına sahip değildir, o zaman mirasbırakanın borçlarından da elbette sorumlu olmayacaktır. Bay Ü sadece vasiyet alacaklısı sıfatına sahiptir, sadece musaleh sıfatına sahiptir, lehine vasiyet yapılan kişi sıfatına sahiptir.
 

Bu konuyu görüntüleyenler

Geri
Üst