Web Analytics

Miras İşlemleri Belgeleme

Mehmet

Admin
Katılım
29 Nis 2021
Mesajlar
38,866
Çözümler
12
Konum
Kocaeli
Tanıklar kişinin son arzularını bir sözlü vasiyetname haline getirecekler. Bunun için de bir mahkemeye müracaat edecekler. Medeni Kanunumuz diyor ki, mirasbırakan tarafından görevlendirilen bu kişilerden yani tanıklardan biri kendilerine beyan edilen son arzuları yer, yıl, ay ve günü de belirterek hemen yazar. Bu belgeyi imzalar ve diğer tanığa imzalatır. Dikkat edecek olursanız, el yazılı vasiyetnamedeki tarihin yanı sıra bir de yer ifadesi eklendi.

Bu yazma, mutlaka el yazısıyla mı olmalı? Kanun metninin içinde el yazısı ifadesini görmüyoruz. Dolayısıyla, söz konusu metin el yazılı olabileceği gibi daktiloyla da yazılmış olabilir veya başka bir araçla da yazılmış olabilir.

Kısacası, tanıklardan biri vasiyetçinin son arzularını kâğıda döktükten ve altını imzaladıktan sonra, gün, ay, yıl, tarihi belirttikten sonra, nerede düzenlendiğini belirttikten sonra tanıklar birlikte mahkemeye müracaat edecekler. Herhangi bir mahkeme olabilir mi? Evet, herhangi bir mahkeme olabilir. Mutlaka mirasbırakanın son yerleşim yeri mahkemesi olacak diye bir kuralımız yok mesela.

Kanun koyucu diyor ki, yazılan belgeyi, ikisi birlikte, vakit geçirmeksizin mahkemeye verirler çünkü diğer mirasçıların baskıları altında kalabilirler ve sözlü vasiyetnamede birtakım değişiklikler yapma ihtimalleri söz konusu olabilir. Kanun koyucu “Belgeleme” kenar başlığını taşıyan 540. maddede diyor ki:

“... Yazılan belgeyi ikisi birlikte vakit geçirmeksizin bir sulh veya asliye mahkemesine verirler ve mirasbırakanı vasiyetname yapmaya ehil gördüklerini, onun son arzularını olağanüstü durum içinde kendilerine anlattığını hâkime beyan ederler.”

Resmi vasiyetnamedeki tanıklık gibi adeta, değil mi? Orada da böyle düzenlemeler vardı. Bu defa tanıklar, vasiyetname yapanı tasarrufta bulunmaya ehil gördüklerine ve vasiyetnamenin olağanüstü bir durum altında yapıldığına tanıklık ediyoruz, diyecekler.
 

Bu konuyu görüntüleyenler

Geri
Üst