Web Analytics

Sözleşmede İcap

Mehmet

Admin
Katılım
29 Nis 2021
Mesajlar
38,866
Çözümler
12
Konum
Kocaeli
a-Bir sözleşmeyi meydana getirmek amacıyla bir şahsın teklifini ihtiva eden ve karşı tarafa yöneltilen irade beyanıdır. İcap sözleşmede alacaklı olan şahıs tarafından yapabileceği gibi borçlu olacak kişi tarafından da yapılabilir. İcap ve kabulü ayırmada en önemli şey onu yapanın şahsı değil, irade beyanının zaman itibariyle önce yapılan beyan olmasıdır. Önce yapılan irade beyanı icaptır.
b-İcap yöneltilmesi gerekli bir irade beyanıdır.
c-İcap karşı tarafın kabulü ile akdin kurulmasının arzu edildiğini açıklayan bir irade beyanıdır. Bunun için önemli olan BK madde 7/2 de belirtilen ‘’tarife ve cari fiyat irsaliyesi icap teşkil etmez’’bunlar icaba davettir. İcabın Bağlayıcılığı: İcap karşı tarafa sözleşmeyi yapma imkanı verir ve icapta bulunan buna engel olamaz. Böyle bir edimin meydana gelebilmesi için hukuki muamelelerde aranan geçerlilik şartları ve sözleşmenin esaslı unsurlarını içermesi gerekir. İcabın geri alınabileceği haller:
1. İcap hazır bir kişiye yapılmışsa o şahıs icabı hemen öğreneceği için icabı geri almak mümkün değildir.
2. Süreli icap yapılmışsa sürenin dolmasından sonra icap geri alınabilir.
3. İcabı yapan kabul haberi kendisine gelene kadar icabından dönebilme hakkını saklı tutmuşsa icabını geri alabilir. Bağlayıcılığın sona ermesi: a-İcabın reddedilmesi (icabın kabul edilmediğini bildiren bir irade beyanı ) b-Kabul zamanın gecikmesi (Kabul için öngörülen zamanın geçmesi de icabın bağlayıcını sona erdirmektedi
 

Bu konuyu görüntüleyenler

Geri
Üst