Web Analytics

SÖZLEŞME NASIL KURULUR?

Mehmet

Admin
Katılım
29 Nis 2021
Mesajlar
38,866
Çözümler
12
Konum
Kocaeli
Bir sözleşmenin kurulması birbirine uygun beyanın,iradenin karşılıklı olarak açıklanmasıyla olur. Karşılıklı rıza beyanının ilkine öneri, ikincisine kabul beyanı denir. Sözleşme, tarafların isteklerini tam olarak yansıtmalı ve ileride çıkabilecek uyuşmazlıkları da önleyecek şekilde düzenlenmelidir.
“Sözleşme, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur. İrade açıklaması, açık veya örtülü olabilir.” (BK madde 1)
“Taraflar sözleşmenin esaslı noktalarında uyuşmuşlarsa,ikinci derecedeki noktalar üzerinde durulmamış olsa bile, sözleşme kurulmuş sayılır. İkinci derecedeki noktalarda uyuşulamazsa hâkim, uyuşmazlığı işin özelliğine bakarak karara bağlar. Sözleşmelerin şekline ilişkin hükümler saklıdır.” (BK madde 2)
Hukukumuzda sözleşme serbesti ilkesinin bir görünümü olarak şekil serbestisi ilkesi geçerlidir.
“Sözleşmelerin geçerliliği, kanunda aksi öngörülmedikçe,hiçbir şekle bağlı değildir. Kanunda sözleşmeler için öngörülen şekil, kural olarak geçerlilik şeklidir. Öngörülen şekle uyulmaksızın kurulan sözleşmeler hüküm doğurmaz.” (BK madde 12)
Sözleşme kanunda düzenlenmiş bir sözleşme ise, kanunun bu sözleşmede bulunması gereken bazı unsurları içerip içermediği tespit edilmelidir.
SÖZLEŞMEDE YER ALMASI GEREKEN UNSURLAR:
· Sözleşmenin Başlığı. Sözleşmenin başlığı ne tür bir sözleşme olduğunun anlaşılmasını sağlar.
· Sözleşmenin tarihi. Sözleşmenin yapıldığı tarihin belirlenmesinde yardımcı olur..
· Tarafların isimleri. Sözleşmelere, gerçek kişilerin ad ve soyadları, tüzel kişilerin ise tacir oldukları takdirde ticari unvanları dâhil tam olarak adresleri ile birlikte yazılmalıdır.
· Sözleşmenin konusu. Tarafların hak ve yükümlülüklerine geçmeden önce, konunun belirtilmesi gerekir.
· Tarafların hak ve yükümlülükleri: Sözleşmede,tarafların hak ve yükümlülüklerine tereddüde yer bırakmayacak şekilde yer verilmelidir.
· Sözleşmenin yerine getirilmemesinin müeyyideleri ve cezai şartı.
· Sözleşmede yer alan yükümlülükler karşılığı taraflarca verilecek teminatlara da yer verilmelidir. Bu teminatlar, şahsi veya ayni olabilir. Uygulamada en çok karşılaşılan tür kefalettir.
· Sözleşmenin sonuna tarafların ad ve soyadları yazılmalı ve sözleşme taraflarca imzalanmalıdır. Tarafların imzalamasından önce sözleşmenin kaç nüsha olduğu belirtilmelidir.
· Özellikle teknik hususları içeren sözleşmelerin yapıldığı durumlarda, bu sözleşmeyi tamamlamak, teknik hususları açıklamak üzere sözleşmeye bazı bilgi ve belgelerin eklenmesi gerekebilir. Bu bilgi ve belgeler sözleşmenin en sonuna adedine göre ek veya ekler başlığı ile eklenmelidir.
 

Bu konuyu görüntüleyenler

Geri
Üst