Web Analytics
Türkiye'nin Emlak Forumu!

Paylı mülkiyetin sona ermesi

Mehmet

Admin
Katılım
29 Nis 2021
Mesajlar
38,849
Çözümler
6
Aldığı Beğeni
19
Konum
Kocaeli
Paylı mülkiyetin sona ermesi TMK md 698’de düzenlenmiştir. Hükme göre ‘’Hukuki bir işlem gereğince veya paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebilir.’’ Paylaşma istemi malın aynen bölüşülmesi veya bedelinin bölüştürülmesi şeklinde olabilir.
Paylı mülkiyete konu taşınmazınızda paydaş ilişkisine son verip kişisel mülkiyete geçmek istiyorsanız ‘’ortaklığın giderilmesi ( izale-i şuyu) ‘’ davası açılması gerekir. Bu dava tarafların hepsi için aynı sonucu doğurur. Bu dava taşınmaza paydaş olan tüm paydaşlara karşı açılır. Yani davada hasım olarak diğer tüm paydaşlar gösterilir. Paydaşlar aralarında malı nasıl paylaşacaklarına dair bir anlaşma yaparak dava yoluna başvurmaya gerek kalmadan ortaklığı sonlandırabilir. Bu anlaşmanın sağlanamaması halinde açılacak olan ortaklığın giderilmesi davası taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde açılır.
Paydaşlığın giderilmesi davalarında nasıl paylaşılacağı konusunda mahkemece malın aynen bölünerek paylaştırılmasına karar verilebilmesi için taşınmazın yüzölçümü, niteliği, pay ve paydaş sayısı ve tarım arazilerinin niteliği ile imar mevzuatına göre aynen taksimin mümkün olup olmadığının araştırılması gerekir. Taşınmazın önemli ölçüde bir değer kaybına uğraması söz konusu ise aynen bölünerek paylaştırılmasına karar verilemez
Taşınmazın aynen taksimi mümkün değilse ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilir. Taşınmaz malın satışı, mahkeme vasıtasıyla değil satış memurluğu veya icra dairesi marifetiyle yapılır. Satış açık arttırma yoluyla yapılmalıdır. Ancak tüm paydaşlar bir araya gelerek satışın ortaklar arasında yapılması hususunda oybirliğiyle anlaştıkları takdirde satış yalnızca ortaklar arasında yapılır.
Özellikle belirtmek isteriz ki, soru ve yorumlarınıza vermiş olduğumuz cevaplar, bilgilendirme niteliğinde olup, hak kaybına uğramamanız açısından, detaylı bilgi için avukat bir meslektaşımıza müracaat etmenizi tavsiye ederiz.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular

Üst