Web Analytics

Atanmış Mirasçı

Mehmet

Admin
Katılım
29 Nis 2021
Mesajlar
38,866
Çözümler
12
Konum
Kocaeli
Aslında ikinci dersin başında birinci dersin sonunda birazcık vurgulamaya çalıştım ama gelelim mirasın kime intikal ettiği noktasında atanmış mirasçıların statüsüne. Mansup mirasçıların, atanmış mirasçıların statüsüne.

Bir kişi arkadaşlar bir ölüme bağlı tasarruf yaparak, bir vasiyetname yaparak veya bir miras sözleşmesi yaparak aslında normal şartlar altında mirasçı olamayacak bir kişiyi mirasçı olarak atayabilir. Eğer böyle bir kişiyle karşı karşıyaysak biz, o zaman kişinin mirasçılık sıfatı kanundan kaynaklanmadığı için iradi mirasçılıktan söz ederiz. Atanmış mirasçılıktan söz ederiz. Peki atanmış mirasçıyla kanuni mirasçı arasında acaba bir takım farklılıklar var mı? Hayır arkadaşlar hiçbir fark yok. Kanuni mirasçı da kendiliğinden mirasçı sıfatına sahip. Atanmış mirasçı da mirasbırakanın ölümünde kendiliğinden mirasçı sıfatına sahip ve bunlar terekeye beraberce eğer birden fazla kanuni mirasçı ve atanmış mirasçı varsa, yine beraberce, iştirak halinde hak sahiplikleri söz konusu olacak.

Ama hemen vurgulamam gerekir ki sadece ve sadece atanmış mirasçı söz konusu olabilir mi? Evet olabilir. Kişi ölüme bağlı tasarruf yapmadıysa veya bu ölüme bağlı tasarrufunda bir kişiyi atanmış mirasçı olarak tayin etmediyse, o zaman sadece ve sadece yasal mirasçılarla, kanuni mirasçılarla karşı karşıya kalacağız. Ama bir kişi bir ölüme bağlı tasarruf yaparak kanuni mirasçıların yanı sıra diğer şahısların da atanmış mirasçı olmasını öngörebilir mi? Yani benim mirasım 1/4 oranında Ü’ye kalsın diyebilir mi? Şu somut örnekte bay mirasbırakan Bay M? Evet diyebilir. Yaptığı ölüme bağlı tasarrufta Bay Ü’yü 1/4 oranında, 2/3 oranında, 1/8 oranında, her neyse mirasçı olarak atayabilir. O zaman Bay Ç geri kalan oranda mirasçı olacaktır.

Demek ki kanuni mirasçılarla atanmış mirasçılar bir arada bulunabilirler. Hatta ve dahi bir hususu daha söylemekte fayda olabilir. Bir kişi kanuni mirasçısına da ayrıca bir miras payı devretmek isteyebilir. Ona dair de ölüme bağlı tasarruflarda bulunabilir. Buna da dersimizin akışında, zamanı geldiğinde yer vereceğiz.

Peki atanmış mirasçıların durumu ile ilgili Medeni Kanunumuzun düzenlemesine bakalım. O da okuduğumuz, hafızamıza aldığımız hükümler arasında artık yavaş yavaş yerini alsın. Tekrar 599. maddeye geri döneceğiz. 599. maddenin 3. fıkrasının birinci cümlesi şu an itibariyle bizi ilgilendiriyor. Atanmış mirasçılar da, mirası mirasbırakanın ölümü ile kazanırlar.
 

Bu konuyu görüntüleyenler

Geri
Üst