Web Analytics
Türkiye'nin Emlak Forumu!

Art Vasiyet Alacaklısı

Mehmet

Admin
Katılım
29 Nis 2021
Mesajlar
38,849
Çözümler
6
Aldığı Beğeni
19
Konum
Kocaeli
Mirasçı nasbını mirasçı atanmasını esas aldık ama mirasbırakan bir art vasiyet alacaklısı ataması da yapabilir. Medeni Kanunun “Artmirasçı atama” kenar başlığını taşıyan 521. maddesinin 3. fıkrası diyor ki:

“Bu kurallar belirli mal bırakmada da uygulanır.”

Dolayısıyla anlattığımız kurallar bünyesine uygun düştüğü ölçüde art vasiyet alacaklısı atamaya da uygulanır. Yani mirasbırakan, “Taşınmazım Bay A’ya ait olsun, Bay A beş sene kullansın, sonra Bay B’ye ait olsun.” da diyebilir, bu mümkündür.

Bu konudaki bir tartışmaya hemen işaret edelim. Bir kişi mirasçı atandığında mirasbırakanın ölümüyle kendiliğinden hak sahibi olur ama bir kişi vasiyet alacaklısı olarak atandığında yani ona bir vasiyet yapıldığında, o kişi sadece bir alacak hakkına sahip olur ve bu alacak hakkını ayrıca bir vasiyet borçlusu saptanmadıysa mirasbırakanın mirasçılarına karşı ileri sürebilir.

Yani diyelim ki Bay Mirasbırakanın geride bıraktığı bir çocuğu Ç var; Ç kanuni mirasçıdır. Bay M, Bay A’ya bir muayyen mal vasiyetinde bulunuyorum, örneğin bir taşınmazımın ona ait olmasını istiyorum deseydi Bay A bu alacak hakkını vasiyet borçlusu olan Bay Ç’ye karşı ileri sürecekti ve ondan bu taşınmazın tapu kütüğünde kendi adına tescil edilmesini talep edecekti. Yani taşınmazın Bay A adına tapu kütüğüne tesciliyle Bay A onun maliki haline gelecekti.

Bu örneği değiştirelim: Bay M’nin ikameli bir vasiyet alacaklısı tayinine gittiğini yani bir art vasiyet alacaklısı tayin ettiğini varsayalım. Yani Bay M, Bay A söz konusu taşınmazın sahibi olsun, o doktorasını veya yüksek lisansını tamamladığında artık bu taşınmaz Bay B’ye ait olsun dedi. Bu örnekte ön vasiyet alacaklısı, nispi hakkını Bay M’nin kanuni mirasçısı Bay Ç’ye karşı ileri sürecektir. Art vasiyet alacaklısı ise bu hakkını ön vasiyet alacaklısı Bay A’ya karşı ileri sürecektir. Bay A vefat ettiyse bu hakkını kime karşı ileri sürecektir? Yani mirasbırakan şöyle yapsaydı: A, ön vasiyet alacaklısıdır, onun ölümünde B art vasiyet alacaklısıdır deseydi; bu taşınmaz Bay A’ya ait olsun onun ölümünde Bay B’ye ait olsun deseydi Bay B bu art vasiyet alacaklısı sıfatından kaynaklanan alacağını kime karşı ileri sürecektir? Bay M’nin kanuni mirasçısı Bay Ç’ye karşı mı yoksa Bay A’nın mirasçısı örneğin Bay Ü’ye karşı mı? Doktrinde bizim de isabetli bulduğumuz bir görüşe göre Bay B alacağını Bay A’nın yani ön vasiyet alacaklısının mirasçılarına yani Bay Ü’ye karşı ileri sürecektir.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular

Üst