Web Analytics
Türkiye'nin Emlak Forumu!

Ortaklığın Giderilmesi İstenilemeyecek Durumlar

Mehmet

Admin
Katılım
29 Nis 2021
Mesajlar
38,849
Çözümler
6
Aldığı Beğeni
19
Konum
Kocaeli
Paylaşma talebi hakkının kullanılamayacağı durumlar vardır. Mesela kat mülkiyetine bağlı ortak kullanım alanları. Kat mülkiyeti kanununa göre ortak sayılan yerler için dava açılamaz. Yani bazı durumlarda izalei şuyu talepli dava açılamaz.

Bu ve benzeri istisnalar TMK m. 698 hükmünde şu şekilde yer almıştır:

  • Sürekli amaca tahsis edilmiş bir mal varsa bunlarda paylaşma talebi yapılamamaktadır. Buna göre, hukuki bir işlem çerçevesinde yahut paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması dolayısıyla paylı mülkiyete devam zorunluluğu söz konusu olabilir. Bir taşınmaz üzerinde aile konutu şerhi konulmuş olması bu duruma örnek olarak gösterilebilir.
  • Hukuki işlem yani idame-i şuyu sözleşmesi. Bu sözleşme paylaşma isteme hakkının kaldırılması sözleşmesidir. Mesela paydaşlar ekonomik amaçlı olarak bir arsa almış olsunlar. Hep beraber ev yapalım hepimizin menfaatine uygun bir karar alalım diyebilirler. Ama şöyle bir sıkıntı doğabilir. Olur da biri payını satarsa veya taksim davası açarsa ne olacak? İşte bunun önüne geçmenin yolu da bu sözleşmeyi yapmaktır. Taksimi istememe sözleşmesidir. Taşınmazlar bakımından tapuya şerh verilmesi halinde herkesi bağlar. Fakat kanun bunu da mülkiyet hakkına getirilmiş bir sınırlama olduğu için kanun bu sözleşmeye zaman sınırlaması getirmiştir. En fazla 10 yıllık bir sözleşme yapılabilir.
  • Uygun olmayan bir zamanda paylaşma istenemez diyor maddenin son fıkrası. Yani o anki piyasa durumu, eğer paylaşma yapılırsa bir zarar ortaya çıkacağını gösteriyorsa bu durumda da paylaşma talebine itiraz edilebilir ve bu itiraz haklı görülür. Taşınır ise şekle gerek yoktur
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular

Üst