Web Analytics

Miras İşlemleri Paylaştırma Kuralı

Mehmet

Admin
Katılım
29 Nis 2021
Mesajlar
38,862
Çözümler
12
Konum
Kocaeli
Bu noktada bir hususa dikkat etmek gerekir. Söz konusu ölüme bağlı tasarruf aslında bir paylaştırma kuralı da getiriyor olabilir. Şöyle açıklayalım. Yukarıdaki örnekte Bay M bir vasiyetname yapar ve bu terekedeki tekne ile araba Ç2’nin olsun ama ev Ç1’in olsun diyebilir. Medeni Kanunun 647. maddesinin 3. fıkrasına göz atmamız gerekir. Notlarımızın arasında bulunsun, bunu ilerleyen derslerde tekrar ele alacağız. Kanun koyucu diyor ki:
“Aksini arzu ettiği tasarruftan anlaşılmadıkça, mirasbırakanın tereke malını bir mirasçıya özgülemesi, vasiyet olmayıp sadece paylaştırma kuralı sayılır.”

Yani bu örnekte, bunun bir vasiyet olarak kabulü için aksini tasarruftan anlamamız gerekir. Yani M’nin muradının ne olması lazım? Evet, ben bir tereke bıraktım, geride iki mirasçı bıraktım. Onlar bu terekeyi paylaşacaklar. Bu terekeyi paylaşırken belki miras payları 1/2-1/2’dir ama ben ayrıca bu taşınmazı Ç1’e vasiyet ettim demesi gerekir ki biz mirasçı lehine yapılan bir vasiyetten söz edebilelim.

Hâlbuki ortada bir paylaştırma kuralı varsa meseleyi ona göre değerlendireceğiz. Örneğin vasiyetnamesinde evim Ç1’in olsun teknem ile arabam da Ç2’nin olsun dedi. O zaman bu miras paylaşılırken bu taşınmaz Ç1’e ait olmalıdır. Diğer malvarlığı değerleri de yani tekne ile araba da Ç2’ye ait olmalıdır.
 

Bu konuyu görüntüleyenler

Geri
Üst