Web Analytics

Miras İşlemleri Arka Arkaya Bildirim

Mehmet

Admin
Katılım
29 Nis 2021
Mesajlar
38,862
Çözümler
12
Konum
Kocaeli
Demek ki resmi memur önünde bir miras sözleşmesi düzenleyeceğiz. Bu miras sözleşmesi genellikle uygulamada noterler tarafından düzenlenecek. Noterler tarafından düzenlenen bu miras sözleşmesinde de şu hususlara dikkat etmemiz gerekecek: Medeni Kanun 545 fıkra 2 diyor ki:

“Sözleşmenin tarafları, arzularını resmi memura aynı zamanda bildirirler ve düzenlenen sözleşmeyi memurun ve iki tanığın önünde imzalarlar.”

Bir defa kanun koyucu, hayatın doğal akışını olayların birçoğunu dikkate alarak prensip itibariyle her iki tarafın da ölüme bağlı tasarrufta bulunduğunu varsayarak hareket etmiş. Biz de bu örnek üzerinden gidelim. Her iki taraf da ölüme bağlı tasarrufta bulunuyorsa her iki taraf da bu resmi şekil kurallarına yani resmi vasiyetname yapılmasına dair kurallara tabidir. Dolayısıyla, kanun koyucu diyor ki sözleşmenin tarafları son arzularını resmi memura aynı zamanda bildirirler. “Aynı zamanda” ifadesi nasıl anlaşılmalıdır? Art arda, peş peşe, değil mi? İşlemde bütünlük kuralını ihlal etmeksizin, araya bir fasıla girmeksizin son arzularını birlikte beyan etmeliler, art arda beyan etmeliler.

Arkasından resmi vasiyetnamedeki kuralları hatırlayalım: Okunarak ve imzalanarak yapılan resmi vasiyetname, okuma yazma bilen kişilerin tercih edeceği bir yoldur. Okunmaksızın ve imzalanmaksızın yapılan resmi vasiyetname de kaçınılmaz olarak okuma yazma bilmeyen kişiler tarafından seçilecek bir yoldur. Ama bir kişi okuma yazma biliyor olmasına rağmen okunmaksızın ve imzalanmaksızın yapılan bir resmi vasiyetnameyi de tercih edebilir. Ancak, hayatın doğal akışında olayların birçoğunda insanlar okuma yazma biliyorlarsa zaten okunarak ve imzalanarak gerçekleştirilen resmi vasiyetname tipini tercih edeceklerdir.

Dolayısıyla, taraflar son arzularını resmi memura bildirdikten sonra resmi memur bu son arzuları yazacak veya yazdıracaktır. Bizzat yazması şart değil, noter söz konusu metnin yazımı konusunda kâtibinin yardımından da yararlanabilecektir. Arkasından miras sözleşmesi yaparak ölüme bağlı tasarrufta bulunan bu kişiler söz konusu metni elbette okuyacaklar. Eğer bu metin son arzularına uygunsa herhangi bir müdahaleleri olmayacaktır ama son arzularına uygun değilse o zaman örneğin diyecekler ki, “A paragrafı yanlış yazılmış, B paragrafı yanlış yazılmış, lütfen düzeltin.”. Bu düzeltmeler gerçekleştirilecek. Arkasından artık bu metin onların son arzularına uygunsa bu belgeyi noter ve tanıklar huzurunda imzalayacaklar. Resmi vasiyetnamede imzayı kimin huzurunda atıyorlar. Resmi memurun huzurunda atıyorlar. Miras sözleşmesinde ise imzalar resmi memurun ve de tanıkların huzurunda atılıyor. Zira Medeni Kanunun 545. maddesinin 2. fıkrasının 2. cümlesine göre
“ ... ve düzenlenen sözleşmeyi memurun ve iki tanığın önünde imzalarlar.”

Arkasından da kişilerin artık tanıkların huzurunda bir beyanda bulunmaları gerekir. Taraflar, “Söz konusu ölüme bağlı tasarrufun metnini okuduk, son arzularımızı içerdiğine kanaat getiriyoruz ve bu çerçevede de metni imzaladık.” diyecekler.
 

Bu konuyu görüntüleyenler

Geri
Üst