Web Analytics

Kişisel Sorumluluk

Mehmet

Admin
Katılım
29 Nis 2021
Mesajlar
38,862
Çözümler
12
Konum
Kocaeli
Şu an itibariyle üzerinde durmak istediğim husus mirasbırakanın borçlarından kişisel sorumluluk olgusudur. Kanun koyucu diyor ki: Mirasbırakanın borçları, onun ölümüyle beraber mirasçılarına intikal etti. Kanuni mirasçılarına, varsa atanmış mirasçılarına değil mi? Atanmış mirasçılar da mirasbırakanın borçlarından sorumludurlar. Sadece ve sadece cüzi halefler mirasbırakanın borçlarından sorumlu değiller. Vasiyet alacaklıları örneğin mirasbırakanın borçlarından sorumlu değiller. Atanmış mirasçılar da mirasbırakanın borçlarından sorumlular. Onlar da müteselsil olarak sorumlular.

Peki bu mirasçılar acaba nasıl sorumlular? Kendilerine intikal eden mallarla sınırlı bir sorumluluk mu söz konusu? Yoksa kendi kişisel malları ile de mi sorumlular? Yani Bay mirasbırakandan sadece ve sadece Fatih’te var olan o taşınmaz kalmış mirasçılara ama mirasçıların kendi alın terleriyle, kendi emekleriyle kazandıkları, kendi kişisel servetleri de var. Kendi malvarlığı değerleri de var. Kişinin villası var. Kişinin arabası var. Kişinin bankada parası var. Kişinin hisse senetleri var. Bunlar miras yoluyla kendisine intikal etmiş değil. Kendisine intikal eden ne var sadece ve sadece? Fatih’teki o taşınmaz var. Peki mirasçılar mirası bu anlamda iktisap ettiklerinde nasıl sorumlu hale geliyorlar mirasbırakanın borçlarından? Tereke mallarıyla sınırlı olarak mı yoksa kişisel olarak mı? Bütün resmi büyük olarak gördüğünüzde anlamlandıracağınızı biliyorum ben sizin ama şu an itibariyle söyleyelim. Mirasçılar mirasbırakanın borçlarından şahsen sorumlular. Yani alacaklı sadece ve sadece tereke malından alacağını tahsil etmek imkânına sahip değil. Aynı zamanda mirasçıların kişisel mallarına da müracaat edebilir. Eğer mirasçı borçlarını gönül rızasıyla ödemiyorsa mirasbırakanın, mirasçıların kendi kişisel mallarına da ne yapabilir? Örneğin; haciz koyabilir. Onların icra yoluyla satılmasını talep edebilir.

Bu anlamda bakıldığında adalet hissiniz sarsılabilir. Diyebilirsiniz ki: “Bay mirasbırakandan sadece ve sadece bir tane, basit, mütevazı ev kalmış, Fatih’te iki oda bir salon. Büyük bir borç kalmış. Bütün bunlardan mirasçı mı sorumlu olacak?” Merak etmeyin. Medeni Kanunun bütün sistematiğini okuduğunuzda, Medeni Kanunun bütün hükümlerine baktığınızda, mirasçıları koruyan bir sürü yöntem var. Örneğin; tereke borca batıksa, mirasçılar zaten mirası reddetmiş sayılıyorlar ve mirasbırakanın borçlarından sorumlu olmuyorlar. Mirasçılar mirasbırakanın borçlarından sorumluluk altına girmek istemiyorlarsa, zaten mirası reddedebiliyorlar iradi olarak da. Mirasçılar mirasın resmi tasfiyesini talep edebiliyorlar. Bir takım başka imkânları da var. Mirasın resmi defterinin tutulmasını talep edebiliyorlar.
 

Bu konuyu görüntüleyenler

Geri
Üst