Web Analytics

kira stopajını kim öder

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Mehmet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 75

Mehmet

Admin
Katılım
29 Nis 2021
Mesajlar
38,864
Çözümler
12
Konum
Kocaeli
Kira stopajı nedir ve ne zaman ödenir?


Kira stopajı, kiracının kira bedeli üzerinden, kira bedelinin %10âu oranında gelir vergisi kesintisi yaparak ödemesidir. Kira stopajı, her ay kira ödeme zamanında kiracı tarafından ödenir.

Kira stopajını ödemek, kiracının sorumluluğundadır. Kiracı, kira bedelini ödediği ay içerisinde kira stopajını da ödemekle mükelleftir. Ancak kira sahibiyle anlaşılırsa, kira sahibi de kira stopajını kira bedelinden keserek, lehdara bildirmek zorundadır.

Eğer kiracı, kira stopajını ödememe durumunda, ciddi cezalarla karşı karşıya kalabilir. Kira stopajını ödememek, hem kiracıya hem de kira sahibine ciddi sorunlar doğurabilir.

Kira stopajının düşülmesi için, elbette ki belirli şartlar ve durumlar söz konusudur. Örneğin, kira bedeli üzerinden yapılan bazı giderler, kira stopajından düşülebilir. Ancak bu durumda da belirli şartları yerine getirmek gerekmektedir.
Kira stopajının sorumlusu kimdir?


Kira stopajının sorumlusu, kira geliri elde eden mükelleflerdir. Yani ev sahipleri veya kiracılar, kira stopajını ödemekle yükümlü olan kişilerdir.

Kira stopajı, ev sahibi tarafından kiracıya ait kira geliri üzerinden ödenir. Eğer ev sahibi tarafından kiracıya ait kira stopajı ödenmezse, ev sahibi bu durumdan sorumlu tutulur.

Ancak kira stopajını ödeme yükümlülüğü, kiracıya ait kira geliri üzerinden kesilmesi gereken stopaj tutarının da beyan edilmesi ve ödenmesi anlamına gelmektedir. Dolayısıyla kiracılar da kira stopajının sorumlusu olarak kabul edilmektedir.

Yasal düzenlemelere göre, kira stopajının sorumlusu hem ev sahibi hem de kiracı olarak belirlenmiştir. Bu nedenle kira geliri elde eden her iki taraf da kira stopajını zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemek zorundadır.
Kira stopajını ödeyebilecek diğer kişiler


Kira stopajı ödemesi genellikle kiracı tarafından yapılır, ancak bazı durumlarda bu ödemeyi ev sahibi veya mülk yöneticisi de yapabilir.

Örneğin, kiracının ödeme yapmaması durumunda, ev sahibi kira stopajını ödeyebilir. Kiracının kirayı ödemediği durumlarda da mülk yöneticisi bu ödemeyi yapabilir. Ayrıca, kiracıya kira stopajı ödeme yetkisi noter tasdikli bir sözleşme ile de ev sahibine verilebilir.

Bununla birlikte, kira stopajını ödeyebilecek diğer kişiler arasında taşınmaz mal sahibi, kiracı ile belirli bir süreliğine kira sözleşmesi yapan kişiler de bulunmaktadır.

Sonuç olarak, kira stopajını ödeyebilecek diğer kişiler genellikle kiracı veya ev sahibi olmakla birlikte, mülk yöneticisi, sözleşme ile belirlenen yetkililer veya taşınmaz mal sahipleri de bu ödemeyi yapabilir.
Kira stopajını ödememe durumunda cezalar


Kira stopajı ödemezseniz, mülk sahibi veya kiraya verenin Kira stopajını ödemezse ciddi cezalarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Kira stopajını ödemezsek vergi daireleri tarafından yasal yollardan tahsil edilmeye çalışılır. Ayrıca vergi cezalarını ödemek zorunda kalabilir ve gecikme faizleriyle karşılaşabilirsiniz.

Bu cezaların yanı sıra, kira stopajını ödemediğiniz için Maliye Bakanlığı tarafından kesilecek bir yaptırım da mevcuttur. Bu yaptırımlar mülk sahibi veya kiraya verenin gelir vergisi beyannamesi üzerinde gösterilmeyen kira gelirlerinin beyan edilerek üzerine stopaj vergisi ödenmediği takdirde hesaplanan gelir vergisinin %100 fazlasıdır.

Kira stopajını ödememe durumunda mülk sahibi veya kiraya verenin karşılaşabileceği ciddi cezalar nedeniyle, kira sözleşmesi imzalarken bu konuya dikkat etmek ve kanunen ödenmesi gereken vergilerin aksatılmaması gerektiğini bilmek önemlidir.

Bu nedenle, kira stopajını ödememe durumunda önemli mali yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceğinizi unutmamak önemlidir.
Kira stopajı düşer mi, nasıl düşer?


Kira stopajı, kiracının kira bedelini öderken, kira tutarından yapmış olduğu stopajın kira geliri üzerinden düşüp düşmeyeceği konusunda birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Stopajın düşüp düşmemesi durumuna ve nasıl düştüğüne dair detayları inceleyelim.

Kira stopajının düşmesi için, kira gelirinin aşağıdaki durumları sağlaması gerekmektedir: bold

Kira stopajının düşme şartları arasında, kiralanan yerin ev sahibi tarafından kullandırılması, kira sözleşmesinin belirli şartlara uygunluğu ve kira bedelinin cari mevduat faizi oranından daha az olması yer almaktadır.

Özetle, kira stopajı düşer mi, nasıl düşer konusunda, ödemelerin ve kira sözleşmelerinin yasal şartlara uygunluğu kontrol edilerek uygun durumlarda kira stopajı düşebilmektedir.
Kira stopajının hesaplanması ve beyanı


Kira stopajı, kira geliri elde eden kişilerin ödediği vergi türüdür. Kira stopajının hesaplanması, kira gelirinin vergilendirilmesi ve beyanı oldukça önemlidir.

Kira stopajı, kira geliri sağlayan kişilerin ödediği bir vergi türüdür. Kira geliri elde eden kişilerin bu stopaj vergisini nasıl hesaplayacakları oldukça önemlidir. Kira stopajı, kira gelirinin yüzde 20âsi oranında hesaplanır ve bu oran üzerinden gelir vergisi stopajı kesilir.

Kira geliri elde eden kişiler, kira stopajını gelir vergisi beyannamesi ile beyan etmek zorundadır. Kira stopajı, gelir vergisi beyannamesi ile birlikte beyan edilir ve bu beyanname üzerinden ödenir.

Kira stopajı hesaplanırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Kira gelirinin ne kadarının stopaja tabi tutulacağı, stopaj oranı gibi detaylar doğru bir şekilde hesaplanmalı ve beyan edilmelidir.
Kira stopajından muaf olan durumlar


Kira stopajı uygulaması, kiracılar tarafından kira bedelinin %20âsini mal sahibine öderken bu bedelin %20âsini de devlete ödemesi gereken bir vergi türüdür. Ancak bazı durumlarda kira stopajı ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Engelli kiracılar ve 65 yaş üstü kiracılar kira stopajından muaf tutulmaktadır. Engelli raporu ya da yaşlılık belgesi ile bu kişiler, kira stopajı ödeme zorunluluğundan kurtulmaktadır. Bu durumda kiracı, kira bedelini mal sahibine öderken devlete stopaj ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.

Ayrıca dar mükellef gelir vergisi mükellefleri de kira stopajından muaf olan kişiler arasında yer almaktadır. Dar mükellef gelir vergisi mükellefleri, kira stopajı ödeme zorunluluğundan muaf tutulmaktadır.

Bu durumların dışında kalan durumlarda ise kira stopajı ödeme zorunluluğu bulunmaktadır. Yasal düzenlemelere uygun olarak kira stopajını ödemek, kiracılar ve mal sahipleri için önemli bir yükümlülüktür.
Sık Sorulan Sorular


Kira stopajı nedir ve ne zaman ödenir?

Kira stopajı, kira geliri elde eden kişilerin ödemekle yükümlü olduğu vergidir. Yıllık kira geliri 24.000 TL’nin üzerinde olanlar kira stopajı ödemek zorundadır. Kira stopajı her ayın 20’sine kadar ödenir.

Kira stopajının sorumlusu kimdir?

Kira stopajının sorumlusu, kira malikidir. Kiracı değil, kira maliki kira stopajını ödemekle yükümlüdür.

Kira stopajını ödeyebilecek diğer kişiler

Kira malikinin işyeri kiracısı varsa, kiracı kira stopajını ödeyebileceği gibi, kira maliki ile anlaşarak kendisinin ödemesini de sağlayabilir.

Kira stopajını ödememe durumunda cezalar

Kira stopajını ödememe durumunda cezalar uygulanır. Cezalar, gecikme faizi ve idari para cezası şeklinde olabilir.

Kira stopajı düşer mi, nasıl düşer?

Kira stopajı, kira geliri elde eden kişilerin beyanları esas alınarak hesaplanır. Bazı durumlarda giderlerin indirimi yapılarak kira stopajı düşürülebilir.

Kira stopajının hesaplanması ve beyanı

Kira stopajı, kira geliri üzerinden yüzde 15 oranında hesaplanır ve beyanı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden yapılır.

Kira stopajından muaf olan durumlar

Kira stopajından mülk sahibi 2. el kiraya verilmiş olan işyerinde faaliyet gösteren gerçek kişilere ait gelirler ile 18 yaşını doldurmamış çocuklara ait gayrimenkul sermaye iratları muafiyet kapsamına dahildir.
 

Bu konuyu görüntüleyenler

Geri
Üst