Web Analytics

Zilyetlik

Mehmet

Admin
Katılım
29 Nis 2021
Mesajlar
38,862
Çözümler
12
Konum
Kocaeli
Bir örnek verdiğimde derhal size anlatmak istediğimi açıklayacağımı biliyorum. O da şu; Kişi sağlığında menkul malları üzerinde zilyetliğe sahip olabilir. Kişi menkul mallarının zilyedi olabilir. Kişi örneğin; gayrimenkul mallarının zilyedi olabilir. Dolayısıyla kişi vefat ettiğinde onun zilyetlik durumunun ne olacağı konusuyla karşı karşıya kalacağımız aşikar. Baktığımız zaman zilyetlik bir ayni hak değil, alacak hakkı değil. Bir hukuki durum. Kanun koyucu zilyetliğe bazı hukuki sonuçlar bağlamış bulunuyor. Bir diğer söyleyişle acaba bu zilyetliğe bağlanan hukuki sonuçlar onun mirasçılarına intikal edecek mi? Evet onlar da mirasçılarına intikal edecek.

Medeni Kanunumuzun bu çerçevede 599. maddesine baktığımızda bunu bize söylediğini göreceğiz. Medeni Kanunumuzun 599. maddesi bize aynen şöyle söylüyor. : “Kanunda öngörülen ayrık durumlar saklı kalmak üzere; mirasçılar, mirasbırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer malvarlığı haklarını, taşınırlar ve taşınmazlar üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar.” Kısacası tekrar vurgulayacak olursam; Kanunda öngörülen ayrık durumlar saklı kalmak üzere; mirasçılar, mirasbırakanın taşınır ve taşınmazlar üzerindeki zilyetliklerini, doğrudan doğruya kazanırlar.

Demek ki deminden beri vurgulamaya çalıştığım husus ne idi? Miras Hukuku ne ile ilgilenir? Miras Hukuku miras yoluyla intikali mümkün olan özel hukuk ilişkileriyle ilgilenir. İşte bu özel hukuk ilişkileri tabiri oldukça geniş bir kavramdır. İçerisinde haklar vardır. İçerisinde borçlar vardır. İçerisinde zilyetlik gibi başkaca hukuki durumlar da vardır diyebiliriz. Zilyetlik gibi hukuki durumlar vardır diyebiliriz.
Peki. Şimdi yavaş yavaş bir hususa daha parmak basmamız lazım.
 

Bu konuyu görüntüleyenler

Geri
Üst