Web Analytics

Vasiyetnameden Yok Etme ile Dönme

Mehmet

Admin
Katılım
29 Nis 2021
Mesajlar
38,862
Çözümler
12
Konum
Kocaeli
Şimdi yavaş yavaş vasiyetnamenin yok edilmesine bakacağız. Yani vasiyetnameden yok edilerek dönülmesine bakacağız. Medeni Kanunumuzun. “Yok etme ile” kenar başlığını taşıyan 543. maddesinin birinci fıkrasına göre:

“Mirasbırakan yok etmek sureti ile de vasiyetnameden dönebilir.”

Burada en önemli husus, kişinin vasiyetnamesini yok ederken o vasiyetnameyi sonlandırma, geri alma iradesiyle hareket etmesidir. Kişi vasiyetnamesini nasıl yok edebilir? Örneğin, el yazılı vasiyetnamesini yırtıp atabilir, karalayabilir, çizebilir, okunmaz hale getirebilir, yakabilir. Ama bizim için önemli olan kişinin vasiyetnamesini geri alma iradesiyle hareket etmesidir. Çünkü kişinin geri alma iradesi olmaksızın da kişi hatayla kendi evrakı arasında temizlik yapmaya çalışırken el yazılı vasiyetnamesini de yok edebilir. O zaman 543. maddenin 1. fıkrası uygulanmaz, 2. fıkrası ele alınır.

Tekrar vurgulayacak olursam kişinin geri alma iradesiyle hareket etmesi gerekiyor. Arkasından da kişinin bu iradeyle vasiyetnamesini yok etmesi gerekiyor. Bu vasiyetnamenin yok edilmesi, özellikle el yazılı vasiyetname örneğinden gidecek olursak, vasiyetnamenin karalanması, vasiyetnamenin çizilmesi, vasiyetnamenin yakılması, vasiyetnamenin okunamaz bir biçimde artık yırtılıp atılması değil mi? Bütün bunlarda kişinin yok etmesiyle karşı karşıyayız ve böylelikle vasiyetnamesinden dönmesiyle, vasiyetnamesini geri almasıyla karşı karşıyayız.

El yazılı vasiyetnamenin yok edilebileceği hususunda hiçbir tereddüdümüz yok. El yazılı vasiyetname notere tevdi edildiyse o zaman ne yapacağız? Eğer notere tevdi edildiyse noterdeki vasiyetname aslını alıp yok etmemiz gerekiyor.

Demek ki el yazılı vasiyetname ister kişinin kendi egemenliğinde bulunsun, ister tevdi etmiş olsun, kişi bu el yazılı vasiyetnameyi yok edebiliyor. Tevdi ettiği takdirde tevdi ettiği vasiyetnameyi alıp yok etmesi gerekiyor.

Bu noktada iki meselenin tartışılması gerekiyor. O da şu: Kişi, noterde resmi vasiyetname düzenledi. Noter, re’sen düzenlenen senetlerin aslını saklamakla yükümlüdür. Vasiyetname de re’sen düzenleme şeklinde gerçekleştirilen bir hukuki işlem olduğundan onun da aslını saklamak zorundadır. Acaba kişi resmi vasiyetnamesini yok edebilir mi? İkinci mesele ise acaba kişi sözlü vasiyetnamesini yok edebilir mi?

Bütün bunlar doktrin tarafından biraz şüpheyle karşılanıyor. Oldukça zor olduğunu söylüyoruz ama bütün zorluklara rağmen yine de kişinin noterdeki vasiyetnamesini yok edebileceğini söyleyen yazarlar var. Yani kişi notere gidip söz konusu vasiyetname aslının kendisine iadesini talep edebilir. Eğer noter bu yola gidecek olursa o zaman noterin her halde bir tutanak tutması kendisinden beklenir diyor yazarlar. Yani, “Bir resmi vasiyetname vardı, bu resmi vasiyetnamenin aslını Noterlik Kanunu çerçevesindeki kurallara göre saklamaktaydım ama kişinin bunun mutlaka aslını ele geçirme ve yok etme arzusu üzerine söz konusu vasiyetnamenin aslını kendisine verdim.” şeklinde bir tutanak tutması kendisinden beklenir, diyorlar.

Dolayısıyla, el yazılı vasiyetname, mirasbırakanın kendi egemenliğindeyse çok rahatlıkla yok edilebilir. Kişi el yazılı vasiyetnamesini notere tevdi ettiyse tevdi ettiği vasiyetnameyi oradan alarak yok edebilecektir, böylelikle vasiyetnamesinden dönebilecektir.

Resmi vasiyetnamenin de yok edilerek geri alınması oldukça güç olmakla birlikte en azından teorik olarak mümkündür diyoruz.

Sözlü vasiyetnamede de sonuç itibariyle tutanak, dosya mahkemenin egemenliğindedir. Burada da mahkemeye müracaatla geri alınabileceği ve yok edilebileceğini söylüyor yazarlar ama bu durumlar birazcık teorik kalıyor diyebiliriz.
 

Bu konuyu görüntüleyenler

Geri
Üst