Web Analytics

Vasiyetnameden Açıkça Dönme

Mehmet

Admin
Katılım
29 Nis 2021
Mesajlar
38,862
Çözümler
12
Konum
Kocaeli
Medeni Kanunumuzun “Vasiyetten dönme” kenar başlığını taşıyan 542. maddesine göz atmamız gerekiyor. Aslında “Vasiyetnameden dönme” olmalıydı çünkü vasiyet, muayyen mal vasiyeti için kullandığımız bir terimdir. 542. madde diyor ki, kişi vasiyetnamesinden yeni bir vasiyetname yaparak dönebilir.
Aslında biz şöyle söylesek daha doğru olur: Kişi, yeni bir vasiyetname yaparak vasiyetnamesinden dönebilir ama yeni bir ölüme bağlı tasarruf yaparak da vasiyetnamesinden dönebilir. Örneğin kişi, önce bir vasiyetname yapabilir, arkasından bir başka şahısla miras sözleşmesi yaparken bu vasiyetnamesinden döndüğünü de beyan edebilir.

Ama biz Medeni Kanunun sistematiği içerisinde kalalım ve maddenin lafzına bağlı kalalım: Medeni Kanun madde 542 diyor ki:

“Mirasbırakan, vasiyetname için kanunda öngörülen şekillerden birine uymak suretiyle yeni bir vasiyetname yaparak önceki vasiyetnameden her zaman dönebilir.”

“Vasiyetnamenin tamamından veya bir kısmından dönülebilir.”


Vasiyetname tek taraflı bir hukuki işlemdir. Vasiyetnameyi yapan kişi vefat edinceye kadar her zaman vasiyetnamesinden dönebilir. Peki, Medeni Kanunumuz acaba belirli bir şekil şartı getiriyor mu? Resmi vasiyetname yaptın, ancak ve ancak resmi vasiyetname yaparak dönebilirsin! El yazılı vasiyetname yaptın, ancak ve ancak el yazılı vasiyetname yaparak dönebilirsin! Böyle bir kuralı var mı Medeni Kanunumuzun? Tam tersine diyor ki: “Mirasbırakan, vasiyetname için kanunda öngörülen şekillerden birine uymak suretiyle yeni bir vasiyetname yaparak önceki vasiyetnameden her zaman dönebilir.” Dolayısıyla, bir resmi vasiyetname yapmış olan kişi, bunu ikinci bir resmi vasiyetnameyle de ortadan kaldırabilir, el yazılı vasiyetnameyle de sonlandırabilir. Veya el yazılı vasiyetname yapmış olan kişi resmi vasiyetname yaparak da birinci vasiyetnamesine son verebilir.

Bize bir tane yapılmış birinci vasiyetname bir de ikinci vasiyetname lazım. Bu ikinci vasiyetnamenin yani bu geri alma vasiyetnamesinin, (birinci vasiyetnameden dönmeye ilişkin vasiyetnamenin) geçerli olması gerekir. Eğer o geçersizse, örneğin şeklen sakatsa, örneğin ehliyetsizlik sebebiyle sakatsa o zaman yapılan ikinci vasiyetname kişinin vefatından sonra iptal edilebilecektir. O zaman bu geri alma vasiyetnamesi geçersiz olduğu için elbette yapılan birinci vasiyetname ayakta kalmaya devam edecektir.
 

Bu konuyu görüntüleyenler

Geri
Üst