Web Analytics
Türkiye'nin Emlak Forumu!

Paydaşlıktan çıkarma davası ile izaleyi şuyu aynı nitelikte midir ?

Mehmet

Admin
Katılım
29 Nis 2021
Mesajlar
38,849
Çözümler
6
Aldığı Beğeni
19
Konum
Kocaeli
Paydaşlıktan çıkarma ile izale-i şuyu davası aynı müesseseler değildir. Zira paydaşlıktan çıkarmada yalnızca söz konusu paydaş ortaklıktan ayrılırken, izale-i şuyu davasında ortaklığın tamamen giderilmesi ve ortada herhangi bir paydaş kalmamasına ilişkindir.
Paydaşın çıkarılması
Madde 696- Kendi tutum ve davranışlarıyla veya malın kullanılmasını bıraktığı ya da fiillerinden sorumlu olduğu kişilerin tutum ve davranışlarıyla diğer paydaşların tamamına veya bir kısmına karşı olan yükümlülüklerini ağır biçimde çiğneyen paydaş, bu yüzden onlar için paylı mülkiyet ilişkisinin devamını çekilmez hâle getirmişse, mahkeme kararıyla paydaşlıktan çıkarılabilir. Davanın açılması, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, pay ve paydaş çoğunluğuyla karar verilmesine bağlıdır. Hâkim, çıkarma istemini haklı gördüğü takdirde, çıkarılacak paydaşın payını karşılayacak kısmı maldan ayırmaya olanak varsa, bu ayırmayı yaparak ayrılan parçanın paylı mülkiyetten çıkarılana özgülenmesine karar verir.
Yargıtay kararlarına göre maddede bahsedilen yükümlülüklerin ağır su-rette ihlali deyiminden kusurun özel yoğunlukta ve önem de bulunması, ihlal unsurunun gerçekleşebilmesi için paydaşın kasten ve bilerek müşterek mülkiyet ilişkisini devamını çekilmez hale getirmesi gerekir. Fiilin işleniş tarzı, paydaşların sosyal ve ekonomik koşulları ile objektif iyi niyet kuralları değerlendirilerek her olayın somut özelliğine göre bir çözüm getirilmesi icab eder. Kanunda yükümlülük ihlallerinin nelerden ikamet olabileceği konusunda bir açıklık bulunmadığına göre yukarda açıklanan ilkeler ışığında takdir yet¬kisinin hâkime bırakıldığının kabulü gerekir.
Paylı mülkiyetin sona ermesi (İzale-i Şuyu)
Paylaşma istemi Madde 698- Hukukî bir işlem gereğince veya paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebilir.
Bu ihtimalde ise aynen paylaşım mümkün ise yapılır, mümkün olmadığı hâllerde satış yolu ile ortaklığın giderilmesi yoluna başvurulur. Satış ile birlikte ortak mülkiyet sona ermekle birlikte tüm paydaşlar için paydaşlık sıfatını kaybetme hâli söz konusu olmaktadır.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular

Üst