Web Analytics

Miras Sözleşmeleri Tipleri

Mehmet

Admin
Katılım
29 Nis 2021
Mesajlar
38,862
Çözümler
12
Konum
Kocaeli
Miras sözleşmeleriyle ilgili kısa kısa hatırlatmalara bakacak olursak, hatırlarsanız demiştim ki iki tip miras sözleşmemiz var. Biri olumlu miras sözleşmesi, diğeri de olumsuz miras sözleşmesi. Olumlu miras sözleşmesi dediğimizde, daha doğrusu kısaca miras sözleşmesi dediğimizde, kişinin ne yaptığını görüyoruz? Kişinin mirasını (tamamını veya belirli bir oranını) ya da belirli bir malını sözleşme yaptığı kişiye ya da üçüncü bir kişiye bıraktığını görüyoruz. Bu çerçevede kısa ifadesiyle miras sözleşmesi terimini kullanıyoruz.

Diğer kullandığımız terim, olumsuz miras sözleşmesi. Onun yerine de daha çok mirastan feragat sözleşmesi terimini kullanıyoruz. Mirastan feragat sözleşmesinde de gelecekte mirasçı olacak bir şahsın mirasbırakanla yaptığı bir sözleşme çerçevesinde mirasçı olmayacağını beyan ettiğine tanık oluyoruz. “Bu sözleşmeyle beraber gelecekte mirasçın olmayacağım.” diyor.

Olumlu Miras Sözleşmesi​

Beraberce “Miras sözleşmeleri” kenar başlığını taşıyan 527. maddenin 1. fıkrasına bakalım:

“I. Olumlu Miras Sözleşmesi:
Mirasbırakan, miras sözleşmesiyle mirasını veya belirli malını sözleşme yaptığı kimseye ya da üçüncü bir kişiye bırakma yükümlülüğü altına girebilir.”


Maddenin içerisinde dikkatinizi çeken husus ne? Mirasbırakan, miras sözleşmesinin karşı tarafı lehine bir ölüme bağlı tasarrufta bulunabileceği gibi miras sözleşmesinin tarafı olmayan üçüncü bir şahıs lehine de ölüme bağlı tasarrufta bulunabilir.

Tekrar vurgulayacak olursam, miras sözleşmesinde mirasbırakan, örneğin bir kişiyi mirasçı atayabilir veya bir kişiye belirli bir mal vasiyetinde bulunabilir. Bu ölüme bağlı kazandırmaları sözleşmenin diğer tarafı lehine yapabileceği gibi sözleşmenin tarafını oluşturmayan üçüncü bir kişi lehine de yapabilir.

Olumsuz Miras Sözleşmesi​

Gelelim mirastan feragat sözleşmesine yani olumsuz miras sözleşmesine. “Mirastan feragat sözleşmesi” kenar başlığını taşıyan 528. maddenin 1. fıkrası diyor ki:

“Mirasbırakan, bir mirasçısı ile karşılıksız veya karşılık sağlanarak mirastan feragat sözleşmesi yapabilir.”

Demek ki mirasbırakan bir mirasçısıyla mirastan feragat sözleşmesi yapabiliyor ve mirastan feragat eden kişi senin ölümünde mirasçın olmayacağım, diyor. Dolayısıyla, mirasbırakanın vefatında, artık bu feragat eden şahsın mirasçı olması mümkün olmuyor.

Hemen şunları vurgulamakta fayda var: Miras sözleşmesini yapacak kişi tam ehliyetli olmalıdır. Miras sözleşmesi hangi şekilde yapılacak? Resmi vasiyetname şeklinde yapılacak ve miras sözleşmesi adı üzerinde bir sözleşme olduğu için vasiyetnameler gibi bundan tek yanlı olarak dönülemeyecek.
 

Bu konuyu görüntüleyenler

Geri
Üst